La graèllsia als boscos de pinassa i pi roig

La graèllsia menja fulles de pi, sobretot de pi roig però també de pinassa i, per tant, aquests són els hàbitats que necessita per viure.

La importància dels boscos de pinassa i pi roig

La pinassa i el pi roig són dos boscos que a vegades comparteixen espai, com passa als Ports. Aquestes dues espècies estan entre les quatre més abundants del Principat, però tenen grans competidors: en cas d’incendi, el roure martinenc, el roure de fulla petita i l’alzina, entre d’altres, es menjarien part del seu terreny. I no és una amenaça menor. Per la gran extensió que ocupen, els boscos de pi són l’aixopluc de multitud d’espècies animals.

Quines altres espècies hi puc veure?

L’esquirol, la geneta comuna, el gaig, el gat salvatge, el picot verd, l’alzina o el boix.

RUTA A PEU Pugem al cim de Caro des de l’Esquirol

L’itinerari que us proposem puja des del Mascar cap al coll dels Pallers entre pinedes de pi roig i pinassa, l’hàbitat de les graèllsies. El nostre objectiu, però, és arribar fins al cim de Caro, on hi ha una magnífica perspectiva de la plana de l’Ebre fins al Delta, i també de les valls interiors del massís del Port. Una meravella, vaja. La ruta surt de l’aparcament de l’Esquirol, on un plafó indica l’inici de l’itinerari, que és circular, fa 7,5 km i té una durada de 2 h i 45 min. L’hem de fer de dia, és clar, i les graèllsies són nocturnes i no les veurem, però haurem gaudit de l’entorn natural on vola una de les papallones més boniques del món. Al punt de sortida i arribada de la ruta, hi accedirem des del nucli de Roquetes per la T-342 en direcció als Reguers. Abans d’arribar-hi, ens desviem a l’esquerra cap al cim de Caro. Al Portell, continuem per la dreta cap a la cova Avellanes i al cap d’1,5 km trobarem l’aparcament de l’Esquirol.

Subscriu-t'hi i salva una papallona

Suma’t al DESCOBRIR i ajuda’ns a preservar la nostra biodiversitat. Per cada nova subscripció, donarem 1 € al projecte ‘Microreserves de papallones’. Amb el nostre suport, Paisatges Vius podrà crear una reserva de papallona formiguera, en perill d’extinció.

En només 24 anys, la població de papallona formiguera s’ha reduït fins a un 71% a Catalunya. Entre tots podem evitar que s’extingeixi. Subscriu-te ara a la revista DESCOBRIR i fem possible entre tots la creació d’una reserva al Moianès que n’asseguri la supervivència. Clica aquí per saber més coses sobre el projecte. SUBSCRIU-T’HI ARA!

(Llegeix més informació aquí)


En col·laboració amb:

Crea el teu jardí de papallones

No tot està perdut. Junts podem fer que les papallones i altres pol·linitzadors visquin a gust a les zones urbanitzades si connectem els pobles i les ciutats amb l’entorn natural proper. El balcó o el pati de casa teva, per petit que sigui, pot ser molt útil en aquesta missió. T’expliquem com fer un jardí de papallones perquè entre tots, omplim Catalunya de papallones.

(Llegeix més informació aquí)